Preskocit navigáciu

Strelecká súťaž veliteľa čestnej stráže 2024


Strelecká súťaž veliteľa čestnej stráže 2024

Dňa 18. septembra sa pri príležitosti 23. výročia zriadenia útvaru Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky v priestoroch vojenského výcvikového priestoru Turecký Vrch uskutočnila už tradičná strelecká súťaž veliteľa čestnej stráže. Nad podujatím prevzal záštitu prezident SR Peter PELLEGRINI, ktorý sa súťaže aj osobne zúčastnil.

V úvode privítal účastníkov streleckej súťaže veliteľ Čestnej stráže prezidenta SR plukovník Andrej TVRDOŇ a spolu s prezidentom SR Petrom PELLEGRINIM zaželali súťažiacim presnú mušku. Následne vystúpil zástupca veliteľa útvaru čestnej stráže podplukovník Marián MÄSIAR, ktorý súťažiacim predstavil históriu a súčasnosť vojenského výcvikového priestoru a následne prezentoval nasledujúci priebeh, disciplíny, podmienky a bezpečnostné opatrenia počas streleckej súťaže.

Streleckej súťaže sa zúčastnilo celkovo 27 trojčlenných družstiev. Súťažilo sa v zmiešaných družstvách a svoje strelecké zručnosti si účastníci mohli porovnať v 3 streleckých disciplínach:
1. streľba z pištole Pi vz. 82,
2. streľba z útočnej pušky Sa vz. 58
3. streľba z pušky SaPu vz. 52/57

Program súťaže bol obohatený o statické a dynamické ukážky útvarmi Ozbrojených síl SR a partnerov Čestnej stráže prezidenta SR. S vystúpením netradičných cvikov s puškou – galaprogramom sa predstavili príslušníci čestnej stráže, nasledovala ukážka výcviku služobného psa, ktorú predviedli príslušníci Vojenskej polície z oddelenia kynológie. K dispozícii bola aj možnosť streľby z moderných, ale aj historických zbraní. V rámci statických ukážok predstavili svoju výzbroj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov streleckej súťaže a dekorovanie víťazov vykonal veliteľ Čestnej stráže prezidenta SR plukovník Andrej TVRDOŇ. Vyhodnotení boli:

Najlepší strelec súťaže:
1. štábny nadrotmajster Ján ŠTEFAN (ČS PSR) – celkový víťaz súťaže
2. rotmajster Stanislav ŠTRBAVÝ (ČS PSR)
3. major Radek ŠESTÁK (HS Praha)

Najlepšie družstvo:
1. Čestná stráž prezidenta SR „Velenie“ (mjr. Boris NOVOTNÝ, št.nrtm. Ján ŠTEFAN, npor. Katarína ČERNÁKOVÁ)
2. Veliteľstvo posádky Bratislava (čat. Nikolaj MIKÓCZY, slob. Jozef HRUŠOVSKÝ, slov. Lukáš BALOG)
3. Hradní stráž Praha (mjr. Radek ŠESTÁK, kpt. David MUSIL, práp. Miroslav SEDLÁČEK)

Najlepší strelci v kategóriách:
Pi vz. 82:
1. čatár Nikolaj MIKÓCZY (VelPBA)
2. major Radek ŠESTÁK (HS Praha)
3. štábny nadrotmajster Ján ŠTEFAN (ČS PSR)
Sa vz. 58:
1. rotmajster Stanislav ŠTRBAVÝ (ČS PSR)
2. plukovník Richard BENIAK (VK PSR)
3. slobodník Marcel TUŽINSKÝ (ČS PSR)
SaPu vz. 52/57:
1. práporčík Miroslav SEDLÁČEK (HS Praha)
2. Jakub VÁCLAVÍNEK (MERCEDES)
3. rotný Boris FECH (ČS PSR)

Prezident Slovenskej republiky Peter PELLEGRINI odovzdal ceny víťazom jednotlivých kategórií a na záver poďakoval všetkým zúčastnením za profesionálne zorganizovanie a bezchybný priebeh streleckej súťaže veliteľa čestnej stráže a svoju účasť prisľúbil aj v budúcom ročníku.

Po úspešnom skončení súťaže si strieľajúci pochutnali na vojenskom guľáši, ktorý zabezpečili príslušníci hospodárskeho družstva Čestnej stráže prezidenta SR.

Za podporu a spoluprácu pri príprave a zabezpečení streleckej súťaže veliteľa čestnej stráže ďakujeme príslušníkom VVP Turecký Vrch, 5. PŠU Žilina, 53. prpsl Hlohovec a Vojenskej polície.



Autor: mjr. Ing. Boris NOVOTNÝ, kpt. Mgr. Dagmara ŠTEPÁNKOVÁ - Dátum: 18.09.2024
Čítanosť: 146
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share