Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Nasadenie slovenského príspevku do eFP v Lotyšsku


Nasadenie slovenského príspevku do eFP v Lotyšsku

V dňoch 29. júna až 3. júla 2018 sa uskutočnilo nasadenie slovenského príspevku do eFP v Lotyšsku, ktoré bolo veľkou výzvou hlavne pre príslušníkov NCVD OS SR.

Nasadeniu predchádzala rozsiahla príprava na medzinárodnú prepravu, ktorá sa uskutočnila v niekoľkých fázach a niekoľkými spôsobmi prepravy.

1. fáza  - železničná preprava.

Dňa 28. júna 2018 sa na železničnej stanici v Martine uskutočnila nakládka techniky a kontajnerov na železničné vozne. Po bezproblémovej nakládke za koordinácie príslušníkov NCVD OS SR sa vlak zoradil a dňa 29. júna 2018 po 15:00 hodine vyrazil na svoju dlhú cestu do Lotyšska. Počas celej prepravy bol vlak sprevádzaný dvomi príslušníkmi NCVD OS SR, ktorí sa do Lotyšska prepravovali služobným motorovým vozidlom a zabezpečovali bezproblémový prechod vlaku cez hraničné prechody krajín, ktorými vlak prechádzal ako aj preloženie techniky a kontajnerov na vozne pre širokorozchodné koľaje v stanici Šeštokai v Litve. Vo vlaku bolo stále prítomných aj 20 príslušníkov kontingentu, ktorí zabezpečovali stráženie vlaku počas zastávok a prekládku techniky v železničnej stanici Šeštokai. Táto fáza bola úspešne ukončená vykládkou v cieľovej železničnej stanici Garkálne v Lotyšsku.

2. fáza – cestná preprava kontajnerov do VVP Adaži.

Dňa 29. júna 2018 sa uskutočnila nakládka kontajnerov v autoparku v objekte VÚ 2370 Martin na vozidlá kontraktorskej firmy, ktoré zabezpečovali cestnú prepravu kontajnerov s materiálom. Po ich naložení sa vozidlá vybrali na cestu, počas ktorej boli skontrolované na hranici Poľska s Litvou príslušníkmi NCVD OS SR sprevádzajúcimi vlak. Svoju púť kamióny úspešne zakončili dňa 3. júla 2018 vykládkou v Adaži v Lotyšsku.

3. fáza – cestná preprava kontajnerov do Vainode.

Dňa 30. júna 2018 sa uskutočnila nakládka kontajnerov s muníciou na vozidlá kontraktorskej firmy v muničnom sklade Sklené. Po nakládke sa vozidlá vydali na cestu, ktorú úspešne zakončili dňa 3. júla 2018 vykládkou vo Vainode v Lotyšsku.

4. fáza – letecké prepravy na letisko v Rige.

V dňoch 1. a 2. júla 2018 sa uskutočnili letecké prepravy, ktorými bola zabezpečená preprava príslušníkov kontingentu s batožinou na letisko v Rige. Z letiska do VVP Adaži bola preprava príslušníkov kontingentu a ich batožiny na vysokej úrovni zabezpečená a koordinovaná príslušníčkou NCVD OS SR v spolupráci s príslušníkmi NMCC Lotyšska, ktorým patrí veľké poďakovanie za poskytnutú podporu.

Na leteckú prepravu sa využil letecký prostriedok Vzdušných síl OS SR C-27J SPARTAN, ktorý absolvoval 4 lety z letiska Sliač na letisko Riga v dvoch dňoch (lietadlom sa prepravilo spolu 62 príslušníkov OS SR a 4,5 tony batožiny) a letecký prostriedok Airbus A-319CJ Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR, ktorým sa prepravilo zostávajúcich 69 príslušníkov slovenského kontingentu.

Nasadenie do eFP v Lotyšsku preverilo schopnosti a vedomosti všetkých zúčastnených strán a ukázalo, aká dôležitá je dobrá spolupráca s mimorezortnými a zahraničnými partnermi.

Nasadenie slovenského príspevku do eFP v LotyšskuNasadenie slovenského príspevku do eFP v LotyšskuNasadenie slovenského príspevku do eFP v LotyšskuNasadenie slovenského príspevku do eFP v LotyšskuNasadenie slovenského príspevku do eFP v LotyšskuNasadenie slovenského príspevku do eFP v LotyšskuNasadenie slovenského príspevku do eFP v LotyšskuNasadenie slovenského príspevku do eFP v LotyšskuNasadenie slovenského príspevku do eFP v LotyšskuNasadenie slovenského príspevku do eFP v LotyšskuNasadenie slovenského príspevku do eFP v Lotyšsku

Autor: nrtm. Viliam Uhrínek , Foto: nrtm. Viliam Uhrínek, por. Mgr. Zuzana Kádeková - Dátum: 13.07.2018
Čítanosť: 2684
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share