Preskocit navigáciu

Príprava rotácie do vojenskej operácie v Iraku


Príprava rotácie do vojenskej operácie v Iraku
Úlohou Ozbrojených síl Slovenskej republiky v nebojovej operácii NATO Mission Iraq (NMI) je podieľať sa na poradenstve a výcviku irackého vojenského personálu a na reforme tamojších obranných a bezpečnostných inštitúcií. Výcvik vojenského personálu do operácie prebiehal v rámci národnej prípravy v termíne od 5. – 16. novembra 2018 pod vedením Výcvikovej jednotky vojenských misií Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine.
V prvej fáze výcviku sa cvičiaci v teoretickej rovine zoznámili s mandátom operácie, priestorom nasadenia, mínovou bezpečnosťou a reakciami na incidenty, rádiovou komunikáciou, ako aj samotnými bezpečnostnými a zdravotnými hrozbami a rizikami, ktorým budú čeliť počas svojho pôsobenia v NMI operácii. Časť prípravy absolvovali aj príslušníci Vojenskej polície, ktorí budú v priestore nasadenia plniť úlohy súvisiace s výcvikom a poradenstvom pre bezpečnostné zložky Irackej republiky.
V druhej fáze výcviku sa za vedenia rádiovej komunikácie v anglickom jazyku kládol dôraz na praktické zvládnutie reakcií na incidenty spojené s nájdením nevybuchnutej munície, zasiahnutím improvizovaným výbušným systémom či nepriamou paľbou, neodkladnú zdravotnú starostlivosť o ranených v boji, vyjednávanie s irackými bezpečnostnými zložkami a prácu s mapou a GPS. Osobitný priestor sa venoval mentorovaniu v oblasti ručného a mechanického odmínovania a príprave veliteľstva NMI.
Na záver dvojtýždňového výcviku sa cvičiaci zúčastnili strelieb z ručných zbraní so zameraním na špeciálne strelecké cvičenia a na nácvik zručností pri manipulácii so zbraňou.

foto 01foto 01foto 01foto 01foto 02

Autor: VJVM , Foto: VJVM - Dátum: 22.11.2018
Čítanosť: 4714
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share