Preskocit navigáciu

OML tím vo výcvikovom priestore Hohenfels v Nemecku


OML tím vo výcvikovom priestore Hohenfels v Nemecku

V dňoch od 8. až 23. augusta 2011 prebehol vo výcvikovom priestore (JMRC) Hohenfels v Nemecku nadnárodný výcvik príslušníkov pripravujúcich sa do novembrovej rotácie OML tímu. Po úspešnom zvládnutí národného výcviku vo Výcvikovej jednotke vojenských misií v Martine, bolo cieľom druhej fázy aplikovanie získaných teoretických a praktických poznatkov. Výcvik v Nemecku prebiehal aj za účasti piatich profesionálnych vojakov Národnej gardy amerického štátu Indiana, ktorí budú spoločne pôsobiť a mentorovať ako jeden OML tím v operácii ISAF v Afganistane.

Počas prvých dvoch dní vykonali teoretické zamestnania na učebniach o bezpečnostných opatreniach počas pobytu po JMRC, o stave operácie ISAF z operačného hľadiska, o incidentoch v operácii ISAF, o kultúrnom povedomí národností žijúcich v Afganistane a o právnom povedomí obyvateľov Afganistanu. Slovenskí profesionáli boli oboznámení so systémom a spôsobom podávania hlásení v operácii ISAF Afganistane, s mínovou bezpečnosťou, zúčastnili sa zdravotníckej prípravy, oboznámili sa so spôsobom vykonávania patrol a zabezpečení oblasti vlastnými silami a prostriedkami či s vyžiadaním delostreleckej a leteckej podpory.

Po 11. auguste začali prakticky plniť, plánovať a zabezpečovať úlohy vyplývajúce z mentorovania príslušníkov ANA (Afghan National Army) na stupni rota. Ich činnosť bola zameraná na konvoje tak, aby úlohy a opatrenia počas vykonávania konvojov pochopili príslušníci ANA jednotiek, ktorých na stupni rota predstavovali príslušníci zo Slovinských ozbrojených síl a 5 dôstojníci z Afganskej národnej armády. Mentorovanie spôsobov plánovania, preštudovanie rozkazu, jeho objasnenie, vysvetlenie, tvorba rozkazu pre roty, popísanie na operačnej mape a ďalšie činnosti, bol náročný proces, ale spolupráca prebiehala na veľmi dobrej úrovni, o čom svedčili aj pochvalné slová z úst amerických rozhodcov.

V ďalších dňoch boli vykonané konvoje humanitárneho, taktického a ochranného charakteru, vytvorené kontrolné stanovištia osôb a vozidiel. Počas konvojov boli simulované rôzne incidenty. V rámci výcviku slovenskí vojaci vykonali streľbu z ručných zbraní americkej armády M-16 a z guľometov. Cvičenie splnili na 100% a vyslúžili si tak obdiv amerických kolegov a inštruktorov.

Vyvrcholením štrnásťdňového mentorovania, plánovania, príprav, cvičení a vyhodnotení bolo záverečné cvičenie CULMEX, ktoré prebiehalo podľa operačného rozkazu spolu s príslušníkmi slovinských a bulharských ozbrojených síl. Úlohy cvičenia splnili príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky na výbornú. V závere cvičenia ich prišiel osobne navštíviť a povzbudiť veliteľ JFTC generálmajor Pavel MACKO, ktorý im dodal entuziazmus do práce a na záver poďakoval a poprial veľa šťastia a úspechov v misii ISAF v Afganistane.


fotofotofotofoto

Autor: VJVM , Foto: VJVM - Dátum: 24.08.2011
Čítanosť: 16533
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share