Preskocit navigáciu

Modré prilby ovládli Kolíňanský vrch


Modré prilby ovládli Kolíňanský vrch

Koncom posledného januárového týždňa sa na cvičisku Kolíňanský vrch neďaleko Nitry uskutočnilo záverečné kontrolné cvičenie jednotky pred vyslaním do mierovej misie OSN UNFICYP na Cypre. Podľa podplukovníka Vladimíra Jaklovského a kapitána Martina Repku, ktorý mal v uplynulých týždňoch na starosti prípravu marcovej rotácie cvičenie preverilo konkrétne činnosti, ktoré budú slovenskí vojaci vykonávať počas svojho pôsobenia v operácii.

„Ide najmä o celé široké spektrum činností, zahŕňajúce patrolovanie, potláčanie davu, činnosť na kontrolných bodoch, spojenie, logistické zabezpečenie jednotky, ženijné práce, personálnu činnosť a samozrejme velenie a riadenie. V rámci výcviku sme tiež kládli dôraz na preverenie vojakov zo streľby z ručných zbraní, ako aj riadenia motorových vozidiel. Na Cypre ich totiž čakajú aj mnohé neupravené komunikácie niekedy v pomerne ťažkom teréne. Súčasťou bolo aj preskúšanie z pravidiel cestnej premávky. Aby boli dobre pripravení, lebo na ostrove sa používajú britské pravidlá cestnej premávky a teda sa jazdí vľavo,“ vysvetľuje kapitán Repka.

Veliteľ skupiny rozohry a vyhodnotenia major Miroslav Mišovic s členmi skupiny v priebehu cvičenia pripravil pre budúcich príslušníkov slovenského kontingentu modelové situácie, s ktorými sa reálne môžu stretnúť na Cypre pri plnení úloh. Spolu s kolegami vychádzal s vlastných skúseností z pôsobenia v UNFICYP.

Slovenský kontingent v počte 159 príslušníkov OS SR v sektore 4 plní úlohy v priestore operačnej zodpovednosti, ako i úlohy pre potreby velenia misie UNFICYP vyplývajúce z mandátu a poslania misie. Cieľom misie je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove.

Hlavnou úlohou spoločnej jednotky, stanovenej mandátom OSN pre misiu UNFICYP, je udržiavanie prímeria na čiarach zastavenia paľby opozičných síl, zamedzenie opätovného vypuknutia konfliktu a prispievanie k návratu situácie do normálnych podmienok.

Pravidelným hliadkovaním v nárazníkovej zóne slovenskí vojaci zamedzujú možnému narušeniu mieru, násilnostiam a konfliktom. V rámci zachovania integrity nárazníkovej zóny plnia i operačné úlohy pre zabezpečenie civilných projektov realizovaných v sektore zodpovednosti, operačné úlohy z tzv. proti-poľovníckych opatrení a úlohy zabezpečenia pohotovostných síl a prostriedkov pre velenie misie UNFICYP.

Novým prvkom v štruktúre misie UNIFCYP po redukcii počtov od roku 2005 sú vojenskí pozorovatelia – styční dôstojníci (MOLO – Military Observer Liaison Officer), ktorých úlohou je zabezpečiť vyjednávanie a vyššiu formu komunikácie s jednotkami opozičných síl na úrovni styčných dôstojníkov, veliteľov práporov, prípadne veliteľov plukov.

Slovenskí vojaci pôsobia na Cypre v misii UNFICYP od mája 2001. Od septembra minulého roku má Slovensko v Sektore 4 len jednu strážnu čatu. Druhá čata pozostáva z príslušníkov ozbrojených síl Srbskej republiky. Od septembra 2004 sú súčasťou slovenského kontingentu, ktorý pozostáva predovšetkým z príslušníkov vzdušných síl, taktiež 2 chorvátski dôstojníci. Vo veliteľstve misie v Nikózii pôsobí 61 príslušníkov slovenských ozbrojených síl (vrátane ženijnej čaty).

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=776

 



Autor: Jozef Žiak - MO SR , Foto: autor - Dátum: 27.01.2012
Čítanosť: 12274
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share