Preskocit navigáciu

Návrat techniky z operácie ISAF


Návrat techniky z operácie ISAF

Všetko má svoj začiatok a rovnako aj koniec...Rozhodnutím Vlády Slovenskej republiky je to aj v prípade dvoch príspevkov našich ozbrojených síl vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane. Strážnej jednotky Tarin Kowt a multifunkčnej ženijnej roty v Kandaháre. Profesionálni vojaci plniaci si operačné úlohy v týchto dvoch jednotkách sa k svojim rodinám a blízkym vrátia začiatkom mesiaca december tohto roku.

Aj keď zabezpečenie plynulého a bezpečného návratu osôb je prioritou, je potrebné zabezpečiť aj inú činnosť. S ukončením pôsobenia je úzko spätá preprava veľkého množstva materiálu a techniky do domácej krajiny. Centrum zahraničných misií materiálového manažmentu VÚ 9994 Nemšová je tým výkonným prvkom v tejto oblasti. Tak zložitú odbornú úlohu nie je schopné plniť len svojimi silami a prostriedkami. Vyžaduje to úzku spoluprácu s viacerými útvarmi a zložkami našich ozbrojených síl. Spomeniem Centrum riadenia operácií – GŠ v Bratislave, Centrum vojenskej dopravy – GŠ v Bratislave, VÚ 4444 Hlohovec, VÚ 1056 Zemianske Kostoľany a neposlednom rade Úrad hlavného lekára. Očividne sa jedná a veľmi komplexný proces.

Takto tomu bolo aj 26.10.2012, keď na pristávacej dráhe letiska M.R. Štefánika v Bratislave dorolovalo nákladné lietadlo AN-124 a z jeho útrob začali zástupcovia uvedených útvarov riadiť a prakticky vykonávať vykládku techniky a jej prepravu do priestoru kasární vo Vajnoroch, kde bola cestou ÚHL zabezpečená a vykonaná dekontaminácia šiestich kusov techniky a jej zaparkovanie. Následne 29. a 30.10.2012 bol vykonaný v spolupráci s Vojenskou políciou presun uvedenej techniky do VOP Trenčín a VÚ 9994 Nemšová.

Toto bol len jeden z množstva krokov, ktoré treba vykonať, aby stiahnutie uvedených jednotiek bolo úplné a kompaktné. Nasledovať budú ďalšie presuny techniky a materiálu, napríklad už v sobotu 3.11.2012, kedy bude na Slovensko prepravených ďalších osem kusov vojenskej techniky a tieto povedú k splneniu ďalšej fázy sťahovania našich dvoch končiacich príspevkov z operácie ISAF v Afganistane.


Návrat techniky z operácie ISAF1Návrat techniky z operácie ISAF1Návrat techniky z operácie ISAF1Návrat techniky z operácie ISAF1Návrat techniky z operácie ISAF2

Autor: kpt. Ing. Tibor FILINA , Foto: kpt. Ing. Tibor FILINA - Dátum: 30.10.2012
Čítanosť: 13345
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share