Preskocit navigáciu

Výcvik vojenských pozorovateľov a príslušníkov strážnej jednotky


Výcvik vojenských pozorovateľov a príslušníkov strážnej jednotky
Pozorovatelia pred nasadením do pozorovateľských misií a kľúčový personál strážnej jednotky letiska Kandahár (SJ KAF) absolvovali v dňoch 4. - 15. marca výcvik vo Výcvikovej jednotke vojenských misií (VJVM) v Martine.
Každoročne je vo VJVM vykonaný jeden výcvik vojenských pozorovateľov pre misie EUMM v Gruzínsku a UNTSO v Sýrii. Aj tento rok po výberoch personálu na Štábe pre operácie GŠ OSSR boli pod vedením skúsených inštruktorov VJVM a lektorov z 5. pŠU a GŠ OSSR vyškolení šiesti vybraní profesionálni vojaci. Výcvik bol zameraný predovšetkým na zvládnutie úloh vyjednávania, pozorovania, rádiovej komunikácie a systému hlásení. Okrem spomenutých predmetov prípravy preverilo schopnosti cvičiacich pôsobiť v mnohonárodnom prostredí a riešiť vzniknuté incidenty pod psychickým tlakom záverečné cvičenie „BLUE LAND“. Veľkým prínosom pre cvičiacich bol výcvik pod vedením príslušníkov OS SR, ktorí v operácii momentálne pôsobia alebo sa nedávno zo svojho pôsobenia vrátili.
Tento rok už v poradí druhý výcvik kľúčového personálu SJ KAF do operácie ISAF bol zameraný najmä na zvládnutie činnosti na vstupnom kontrolnom bode ECP-5 a činnosti v konvoji. Profesionálni vojaci z martinského mechanizovaného práporu sa v úvode svojej prípravy na nasadenie taktiež oboznámili s otázkami kultúrneho povedomia a so spôsobmi manipulácie s náboženskými predmetmi v priestore nasadenia.

Výcvik strážnej jednotky KAF a vojenských pozorovateľovVýcvik strážnej jednotky KAF a vojenských pozorovateľovVýcvik strážnej jednotky KAF a vojenských pozorovateľovVýcvik strážnej jednotky KAF a vojenských pozorovateľovVýcvik príslušníkov strážnej jednotky a vojenských pozorovateľovVýcvik príslušníkov strážnej jednotky a vojenských pozorovateľovVýcvik príslušníkov strážnej jednotky a vojenských pozorovateľov

Autor: pplk. Ladislav Kisel , Foto: rtm. Peter Poláček - Dátum: 18.03.2013
Čítanosť: 10812
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share