Preskocit navigáciu

V Banskej Bystrici sme si pripomenuli Deň vojnových veteránov


V Banskej Bystrici sme si pripomenuli Deň vojnových veteránov

Pred 97 rokmi, 11. novembra 1918 ráno Nemecko ako účastník trojdohody (Trianon) podpísalo prímerie v Compiègnskom lese, ktoré o 11. hodine a 11. minúte nadobudlo účinnosť, čím sa 1. svetová vojna definitívne skončila. Bezprostredne na to ako vojna skončila, bol 11. november vyhlásený za Deň vojnových veteránov, známy aj ako Deň červených makov.

Spomienke na tento deň bol venovaný pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku obetiam 1. svetovej vojny na rímsko – katolíckom cintoríne v Banskej Bystrici za účasti profesionálnych vojakov z Krídla velenia, riadenia a prieskumu Zvolen, príslušníkov veliteľstva vzdušných síl, členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, primátora mesta Banská Bystrica a prednostky Okresného úradu Banskej Bystrice.

Po príhovoroch účastníci spomienkového stretnutia položili vence, kytice a zapálili sviečky pri pamätníku, čím si uctili pamiatku tých, ktorí položili svoj život za slobodu súčasných aj budúcich generácií.


V Banskej Bystrici sme si pripomenuli Deň vojnových veteránovV Banskej Bystrici sme si pripomenuli Deň vojnových veteránovV Banskej Bystrici sme si pripomenuli Deň vojnových veteránovV Banskej Bystrici sme si pripomenuli Deň vojnových veteránov

Autor: npor. Martina Paľuvová , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 11.11.2015
Čítanosť: 4959
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share