Preskocit navigáciu

Cvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunov


Cvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunov

Cvičenie PEGAS 2015 preverilo tímy riadenia presunov (Prešov a Hlohovec) brigády bojového zabezpečenia (bbz) v ich rozhodujúcich spôsobilostiach v rámci intenzívneho výcviku družstva v Simulačnom centre Akadémie ozbrojených síl s podporou simulačných technológií (CAX). Cvičenie Pegas 2015 sa uskutočnilo v dňoch 23. -27. novembra 2015 za riadenia majora Stanislava Andrejka z oddelenia výcviku bbz a kapitána Martina Frankoviča (zástupca riadiaceho) z oddelenia logistiky a vojenskej dopravy veliteľstva 2.mb.

Cvičenia sa zúčastnilo 20 účastníkov, z ktorých 8 príslušníci 2.tímu riadenia presunov práporu logistiky Hlohovec boli primárnymi cvičiacimi a ich mentormi a zároveň pozorovateľmi bolo 7 príslušníkov 1. tímu riadenia presunov práporu CSS Prešov. Traja profesionálni vojaci odboru vojenskej dopravy Úradu logistického zabezpečenia a veliteľstva bbz vo funkciách operátorov simulovali konvoje, ktoré mal cvičiaci riadiť v cestnej sieti v priestore svojej zodpovednosti. Rozorhu nepredvídaných situácií v cestnej sieti na konvoje plniace operačné úlohy zabezpečoval riadiaci cvičenia a jeho zástupca.

Témou cvičenia bol „Nácvik deklarovaných spôsobilostí TRP (tímu riadenia presunov) pri poskytovaní RSOM (prijatie, usporiadanie, následný presun nasadzovaných jednotiek) z pohľadu hostiteľskej krajiny“ Hlavnou úlohou cvičiacich, rozdelených do troch priestorov operačnej zodpovednosti, bolo zabezpečiť prostredníctvom konvojov prepravu osôb a materiálu pre RSOM po plánovaných trasách a v dostatočnom časovom predstihu efektívne riadiť konvoj predchádzajúc neprejazdným úsekom cestnej siete. Cvičiaci a rovnako aj mentori si mali možnosť overiť deklarované spôsobilosti, pracovné postupy riadenia presunov v súlade so štandardnými operačnými postupmi, spracovávanie dokumentov pri riadení dopravy a hlásenia (Reporting system) o situácii v priestore operácie a napokon aj zosúladenie činnosti TRP s nadriadenými prvkami. „Cvičenie PEGAS 2015 naplnilo svoj cieľ a potvrdilo dosiahnutie plnej operačnej pripravenosti 1. a 2. tímu k nasadeniu“ - povedal riadiaci cvičenia mjr. Ing. Stanislav Andrejko.

Tímy riadenia presunov v podriadenosti brigády bojového zabezpečenia Trenčín sú deklarovanými prvkami Slovenskej republiky do Národných cieľov 2013 pre NATO.
2.tím riadenia presunov je v plnej operačnej pripravenosti k nasadeniu mimo územia SR pre operácie Bojovej skupiny Európskej únie V4 od 1.januára do 30.júna 2016.


Cvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunovCvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunovCvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunovCvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunovCvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunovCvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunovCvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunovCvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunovCvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunov 2Cvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunov 2Cvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunov 2Cvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunov 2Cvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunov 3Cvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunov 3Cvičenie Pegas 2015 preverilo spôsobilosti brigády v riadení presunov 3

Autor: kpt. Ing. Jana Téglašiová - Ve bbz , Foto: autor - Dátum: 30.11.2015
Čítanosť: 4491
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share