Preskocit navigáciu

Cech puškárov a delostrelcov bilancoval


Cech puškárov a delostrelcov bilancoval

Pred 2 rokmi sa v Bratislave obnovil Cech puškárov a delostrelcov za podpory predstaviteľov hlavného mesta. Prvá zmienka o Cechu bola pred 355 rokmi. Za spomínané dva roky sa podarilo zorganizovať množstvo úspešných podujatí, ktorých vyvrcholením boli oslavy Dňa delostrelectva OS SR 15. januára 2018.
" Obnovili sme našu patrónku sv. Barboru a Deň delostrelectva, po 25 rokoch za prítomnosti bývalých i súčasných veliteľov, náčelníkov delostrelectva a raketového vojska na všetkých stupňoch velenia, " uviedol vo svojej správe na Valnom zhromaždení Cechu 22. februára jeho veľmajster plukovník v. v. Jaroslav Junek a ocenil aktivitu majstra podplukovníka Pavla Barančíka, ktorý pomohol zabezpečiť vydanie rozkazu Náčelníka GŠ OS SR ku Dňu delostrelectva. Mimochodom po prvý raz od roku 1990.
K pozitívam činnosti Cechu puškárov a delostrelcov je potrebné priradiť zavedenie Delostreleckej galérie cti a slávy. 15 januára tohto roku boli do nej ako prví uvedení generálmajor v. v. Emil Šrank a generálmajor Ján Strcula. Obaja In memoriam. Cech okrem iného organizoval vojenský a poznávací pochod po delostreleckých a veliteľských úkrytoch z 1. svetovej vojny, tzv. Kavernách ( len v Bratislave a jej blízkom okolí je ich okolo 50), zorganizoval majstrovstvá Slovenska v streľbe z historických palných zbraní v Senici-Čáčove. Členovia Cechu navštívili priestory Národnej rady SR a bratislavského hradu, vydali publikácie: História puškárov a delostrelectva v Bratislave, raketové vojsko v Bratislave, História delostrelectva VÚ 3853 Bratislava. A pripravujú vydanie knižnej publikácie Delostrelectvo v našich dejinách.
Cech si vysoko cení spoluprácu s MO SR, GŠ OS SR, s Posádkovým veliteľstvom Bratislava, Posádkovým klubom Bratislava, ale aj s VHÚ Bratislava a VHM Piešťany, ktoré na Deň delostrelectva zapožičali delostrelecké historické zástavy. Zástupcovia Cechu puškárov a delostrelcov majú výborné kontakty so svojimi kolegami, predstaviteľmi ČaSOD (Českej a slovenskej obce delostreleckej) v Prahe a v Brne. V najbližšom období bude s podpísaná zmluva o spolupráci s MO SR. Zároveň bude náčelníkovi Generálneho štábu OS SR generálovi Milanovi Maximovi udelená strieborná medaila Ćeskej a Slovenskej obce delostreleckej.
V roku 2017 začala spolupráca s delostrelectvom OS SR, účasťou na odbornom zhromaždení v Rožňave a v tomto roku bude pokračovať na spomínanej akcii v Michalovciach. V sociálnej oblasti Valné zhromaždenie potvrdilo vznik Cechovej pomoci s cieľom pomôcť ľuďom pri ich zhoršenom zdravotnom stave, ale aj pri zabezpečení dôstojnej rozlúčky pri úmrtí člena občianskeho združenia.
Valné zhromaždenie schválilo zmeny stanov a doplnenie Artikul, na ktoré už ako prvý prisahal nový člen Cechu plukovník v.v. Ján Kubiš. Štyrom členom boli udelené Pamätné medaile ČaSOD.


Cech puškárov a delostrelcov bilancovalCech puškárov a delostrelcov bilancovalCech puškárov a delostrelcov bilancovalCech puškárov a delostrelcov bilancovalCech puškárov a delostrelcov bilancoval 2Cech puškárov a delostrelcov bilancoval 2Cech puškárov a delostrelcov bilancoval 3Cech puškárov a delostrelcov bilancoval 3

Autor: plk. v.v. Ivan KVAČKAJ , Foto: autor - Dátum: 26.02.2018
Čítanosť: 5129
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share