Preskocit navigáciu

Elektronické vzdelávanie v NATO


Elektronické vzdelávanie v NATO
Elektronické vzdelávacie kurzy pre vojakov členských krajín NATO, výmena skúsenosti z vedenia individuálneho výcviku a prezentácia možností výcvikových centier jednotlivých krajín boli hlavnými témami jesenného zasadania NATO pracovnej skupiny pre individuálny výcvik a rozvoj vzdelávania, ktorá sa v dňoch 21. – 25. septembra 2009 konala v hoteli Tatra v Trenčíne.

Celkovo 38 účastníkov z dvadsiatich krajín NATO a Srbska, ako štátu v rámci zoskupenia Partnerstvo za mier (PfP), sa dohodlo na pokračovaní rozvoja individuálneho výcviku formou elektronických kurzov zabezpečovanými centrami rozvinutého distribučného vzdelávania (ADL). Krajiny ako Nórsko, Dánsko, Rumunsko a Bulharsko na rokovaní predstavili skúsenosti s už rozbehnutými centrami, v ktorých vojaci absolvujú elektronické kurzy. Jedným z nich je i prvý elektronický vzdelávací kurz pre vojakov zaraďovaných do operácie ISAF v Afganistane, ktorý pomocou online prednášok a skúšok na internete dokáže pripraviť profesionálov pred nasadením do operácie medzinárodného krízového manažmentu.

V rámci podskupiny pre výcvik a vzdelávanie sa prezentovali aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky s možnosťou poskytnutia výcviku vo Výcvikovom centre na Ľešti a vo Výcvikovom centre RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch, o ktoré prejavili evidentný záujem predstavitelia Rumunska, Chorvátska a Poľska. Chorvátska strana zas prezentovala spôsob prípravy kadetov pre svoje ozbrojené sily, keď zregrutovaní študenti absolvujú medzi semestrami vysokej školy sériu vojenských kempov, ktoré ich plnohodnotne pripravia na vojenské povolanie.

Zasadanie pracovnej skupiny NATO v Trenčíne bolo pre Slovenskú republiku možnosť ako prezentovať schopnosti ozbrojených síl na medzinárodnom fóre a zároveň podalo pomocnú ruku snahám dostať sa k fungujúcim a overeným formám individuálneho výcviku profesionálnych vojakov. Predstavitelia NATO pracovnej skupiny, ktorej následné rokovanie bude v apríli 2010 v Bukurešti, vyjadrili na záver rokovania kladné hodnotenie a poďakovanie Ozbrojeným silám Slovenskej republiky za hostiteľskú podporu tohto jesenného zasadania.

Elektronické vzdelávanie v NATO_1Elektronické vzdelávanie v NATO_1Elektronické vzdelávanie v NATO_1Elektronické vzdelávanie v NATO_1Elektronické vzdelávanie v NATO_1Elektronické vzdelávanie v NATO_1Elektronické vzdelávanie v NATO_1Elektronické vzdelávanie v NATO_1Elektronické vzdelávanie v NATO_2Elektronické vzdelávanie v NATO_2Elektronické vzdelávanie v NATO_2Elektronické vzdelávanie v NATO_2Elektronické vzdelávanie v NATO_3Elektronické vzdelávanie v NATO_3Elektronické vzdelávanie v NATO_3Elektronické vzdelávanie v NATO_3Elektronické vzdelávanie v NATO_4Elektronické vzdelávanie v NATO_4

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: sekretariát VSVaP - Dátum: 25.09.2009
Čítanosť: 15810
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share